

Door onze site te bezoeken, ga je akkoord met ons privacybeleid met betrekking tot cookies, trackingstatistieken, enz. Lees meer
Dat is het bedrag dat vanaf 1 mei 2021 wordt betaald voor elke auto en lichte bedrijfswagen (tot 3.500 kilo) die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgt. De recyclingbijdrage is bestemd voor hoogwaardige autorecycling.
De recyclingbijdrage op parallel geïmporteerde auto’s wordt geïnd door de RDW. Bij aanschaf van een nieuwe auto betaalt u de recyclingbijdrage via de dealer. Het bedrag dat hiermee bijeen wordt gebracht komt geheel ten goede aan duurzame autorecycling.
Volgens de Europese autowrakkenrichtlijn moet 95 procent van een wrak hergebruikt worden of een nuttige toepassing krijgen. In de afgelopen jaren hebben autodemontage-, shredder- en recyclingbedrijven gezamenlijk een recyclingpercentage van meer dan 98 procent gerealiseerd. Met de recyclingbijdrage kunnen jaarlijks zo’n 200.000 afgedankte auto’s vrijwel volledig worden gerecycled.
Volgens Europese regels moet elke afgedankte auto voor minimaal 95 procent gerecycled worden. De producenten en importeurs hebben dit in Nederland collectief samen geregeld, zodat dit efficiënt georganiseerd kan worden. Het recyclen van de bijna 1.000 kilo materiaal per auto brengt kosten met zich mee. Met de recyclingbijdrage kan ARN jaarlijks zo’n 200.000 afgedankte auto’s milieuverantwoord recyclen en vrijwel geheel hergebruiken.
Per 1 januari 2022 is de recyclingbijdrage € 25,-. De recyclingbijdrage op parallel geïmporteerde auto’s wordt geïnd door de RDW (Dienst Wegverkeer). Bij aanschaf van een nieuwe auto betaalt u de recyclingbijdrage via de dealer. Het bedrag dat hiermee bijeen wordt gebracht komt geheel ten goede aan duurzame autorecycling.
Vanaf 1 mei 2021 wordt over álle auto’s die op Nederlands kenteken worden gezet een recyclingbijdrage geheven. Tot die tijd gebeurde dat niet voor tweedehandsauto’s die door particulieren of garagebedrijven uit het buitenland werden geïmporteerd. Met de toekenning van het ministerie op de aangevraagde Algemeen verbindend verklaring (Avv) wordt het betalen van een recyclingbijdrage verplicht voor alle auto’s.
Als u zelf een auto importeert uit het buitenland en een kenteken aanvraagt, betaalt u aan de RDW een recyclingbijdrage.
U betaalt de recyclingbijdrage aan de RDW tegelijk met de andere kosten die u betaalt voor het aanvragen van een kenteken.
Nee, iedereen is vanaf 1 mei 2021 verplicht om deze bijdrage bij kentekenregistratie te betalen. Dat is vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994.
Die vindt u op deze website. Ook ontvangt u bij een RDW-keuringsstation bij de kentekenregistratie een folder met extra informatie over het hoe en waarom rond de recyclingbijdrage. Op de website www.arn.nl vindt u informatie over de jaarlijkse wijziging van de recyclingbijdrage.
Samen zorgen we ervoor dat vrijwel álle auto’s in Nederland hoogwaardig gerecycled worden en een nuttige toepassing krijgen.
Nee, iedereen is vanaf 1 mei 2021 verplicht om deze bijdrage bij kentekenregistratie te betalen. Dat is vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994.
Teruggave van de recyclingbijdrage is slechts in incidentele gevallen mogelijk: bij een dubbele betaling van de recyclingbijdrage op een voertuig. Dat is het geval wanneer een voertuig al eerder op de Nederlandse markt op kenteken is gezet, is geëxporteerd en weer in Nederland wordt geïmporteerd.
Hierbij geldt een aantal specifieke voorwaarden:
Nee dat kan niet. Bij de berekening van de recyclingbijdrage, die jaarlijks wordt vastgesteld, wordt gekeken naar het aantal voertuigen dat in Nederland wordt verkocht. Dat wil zeggen nieuwverkoop aangevuld met het aantal importauto’s minus de exportauto’s. Dit aantal wordt afgezet tegen (de kosten voor recycling van) het aantal afgedankte voertuigen. In de berekening van de recyclingbijdrage is dus al rekening gehouden met het feit dat een deel van de auto’s wordt geëxporteerd. Het recyclingbedrag is hierop afgestemd. Van terugvordering kan om die reden bij export geen sprake zijn.